Přeskočit na hlavní obsah

IT zakázky vrací úder

Zakázky v oblasti IT jsou oblíbenou činností všech právníků, kteří mají k veřejnému investování co říci. Pokaždé, když klient přijde s IT zakázkou, víme, že bude o zábavu postaráno.
Oblast  IT už má ve veřejných zakázkách dost špatnou pověst. Je doslova považována za minové pole, na kterém může jednoduše vybouchnout slušně rozjetá politická kariéra. Čekal bych proto, že budou veřejní zadavatele obzvláště obezřetní.
Jak ale ukazuje minulý týden, není to vůbec pravda. Vše začalo hojně medializovanou kauzou e-shopu na dálniční známky, která vyústila v odvolání ministra. O víkendu proběhl veřejný hackatlon, kde programátoři zadarmo naprogramují řešení původně poptávané v rámci veřejné zakázky. Jen si dovolím ironickou poznámku, že podobné akce by se mohly konat častěji, zakázkáři mají jistě v hlavě minimálně jeden státní IT systém, ke kterému by se podobný heckatlon taky hodil. Tímto zdravím nově spuštěnou verzi NEN pro zadavatele. Já se zatím pokouším stáhnout export elektronických úkonů. Věřím, že se mi to příští týden po několika telefonech s naším ajťákem podaří!
Ve čtvrtek Hospodářské noviny přišly s informací o další zajímavé IT zakázceJedná se o outsorcing ICT pro Českou poštu. Chválihodné je, že pošta zakázku vypsala jako soutěžní dialog. Je fajn vidět, že se podobné věci nesoutěží v otevřených řízeních, které nejsou pro podobné složité zakázky vhodné. Co už je z mého pohledu problematičtější je skutečnost, že pošta stanovila lhůtu pro podání žádostí o účast u hranice minimální zákonné lhůty. Ta je v tomto případě 30 dní (lhůta je delší o 15 kalendářních dní), reálně se zde ale počítají i víkendy a doba, než dojde k uveřejnění zakázky ve Věstníku. Dodavatelé tak mají v podstatě měsíc na to, aby se rozhodli, zda se o zakázku budou ucházet a také aby dali dohromady požadavky na kvalifikaci.
Ty jsou v tomto případě značně rozsáhlé, což je dáno velikostí zakázky. V praxi je běžné, že dodavatelé pro tyto zakázky prokazují část kvalifikace poddodavatelem, popřípadě shánějí experty, které k prokázání kvalifikace potřebují (zadavatel požaduje rozsáhlý tým, složený z různých expertů). Běžné v těchto zakázkách je také spojování dodavatelů.
A zde se dostáváme do situace, kdy je lhůta opravdu šibeniční. Dodavatelé potřebují čas na to kvalifikaci zkompletovat, upravit si smluvní vztahy s poddodavateli a případně oslovit členy týmu, které nemají jako kmenové zaměstnance. Pokud se o zakázku bude ucházet zahraniční dodavatel, je celý proces ještě složitější.
Osobně nejsem fandou takto šibeničních termínů. Rozumím, že zadavatelé chtějí mít zakázku realizovanou rychle, vždy ale musí stanovit lhůty tak, aby umožnili dodavatelům podat v tomto případě žádosti o účast. Proveditelnost požadavků zadavatele se u podobných velkých projektů běžně ověřuje formou předběžných tržních konzultací, které zadavatel u této zakázky nevedl, není o nich nikde záznam. Přitom řešení by bylo jednoduché a vhodné jak pro zadavatele, tak přívětivé pro dodavatele.
Budu držet palce České poště i všem dodavatelům, kteří mají o zakázku zájem. Byla by škoda, aby pověst veřejných zakázek v oblasti ICT utrpěla další šrám v podobě nepovedeného tendru jen proto, že zadavatel neodhadl náročnost přípravy podkladů pro dodavatele.

Nechť Vás provází síla.

 Ilustrační obrázek někoho, kdo vrací úder. Jeho vztah k IT je veskrze kladný.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Konverze a zahraniční dokumenty: Jak se na poště nezbláznit

Pokud jste již někdy pokoušeli provést autorizovanou konverzi u dokumentů zahraničního dodavatele - gratuluji - vítejte do klubu zoufalců. Já se této kratochvíli právě věnuji a tento blog je tedy formou terapie.  ilustrační obrázek - já po návštěvě pošty Na všech školeních i u klientů pořád říkám, že elektronizace ve veřejných zakázkách funguje velmi dobře. S jednou jedinou výjimkou - pokud máte vybraného dodavatele ze zahraniční. V poslední fázi zadávacího řízení - tedy dokládání originálů dokladů ke kvalifikaci před podpisem smlouvy - nastávají nepříjemné komplikace. Pojďme se na ně podívat blíže.  Prvním problémem je samotná elektronická komunikace. Předpokládá totiž, že dodavatel je schopen dokumenty pořídit ve formě elektronického originálu, nebo je autorizovaně konvertovat. Ani jedna z forem není v zahraničí běžná. Některé dokumenty elektronicky jsou (často výpisy z obchodního rejstříku, například v Německu, nebo ve Španělsku), ale bývá problém, že jejich podoba není stejná, jako

Netransparentní veřejné zakázky malého rozsahu

Dnešní blog bude znovu drobnou terapií. Za poslední dobu se na mne stále častěji obrací klienti, kteří se cítí být poškozeni postupem zadavatele. Do telefonu popisují šílené postupy zadavatelů a když následně zašlou podklady, ukáží se dvě věci: postup zadavatele byl opravdu šílený a jedná se o veřejnou zakázku malého rozsahu.  ilustrační obrázek - můj výraz po přečtení zadávacích podmínek u některých VZMR Klienta tedy informuji, že se tím nedá nic dělat. Většinou je odpovědí rezignace a potvrzení dojmu, že veřejné zakázky jsou žumpa, které se slušné firmy neúčastní. Každý takový klient je pro mne vždycky velkým zklamáním, ale moje přesvědčování, že obchodování se státem není jen pro otrlé, je spíše trapnou útěchou. Vracíme se totiž k tomu, že postup zadavatele byl naprosto šílený. A že proti němu nejde nic dělat. Neinformovat dodavatele o výběru a na jeho urgenci zaslat sdělení, že zakázka byla přidělena jiné nabídce bez dalšího odůvodnění? Žádný problém. Vyřadit dodavatele, který evid

Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace - má smysl ji dávat místo námitek?

K sepsání dnešního blogu mne inspirovala častá situace, se kterou se v zadávacích řízeních potkávám. Dodavatelé shledají, že v zadávacích podmínkách není něco v pořádku. A rozhodnou se podat žádost o vysvětlení zadávací dokumentace, která v podstatě obsahuje argumentaci spíše jako námitky. Když jsem se nad touto taktikou, na kterou se mne mimochodem občas ptáte i na školeních, zamýšlel, rozhodl jsem se, že by bylo dobré se o tom rozepsat trochu více.  V prvé řadě je nutné si říci, že rozporování zadávacích podmínek je zcela legitimní. Zadavatelé mohou být naštvaní a mít pocit, že jim zakázku sabotujete, ale pokud jim jde opravdu o zadání zakázky v souladu se zákonem, vždy se nad případnými dotazy zamyslí a můžete jim takto pomoci odhalit chybu v zadání, která třeba ani nebyla úmyslná.  Jde však o to, jakou metodu zvolit. Pokud se bavíme o žádosti o vysvětlení zadávací dokumentace, musí mít dodavatel vždy na paměti, k čemu tento institut slouží. Tedy k vysvětlení zadávací dokumentace. K